Tetrahydrocannibinol – THC

Tetrahydrocannabidiol, THC, is de belangrijkste psycho-actieve stof in een cannabis plant.
THC is in staat je gedrag te veranderen door zich te verbinden aan de receptoren op je neuronen (zenuwcellen) wat leidt tot een verandering in de activiteit. De cannabinoïde-receptoren zijn geconcentreerd in de hersengebieden die in verband staan met het geheugen, de coördinatie, het denken, het genot en de tijdsbeleving.

De zenuwen in andere delen van ons lichaam hebben ook cannabinoïde-receptoren. THC zorgt voor pijnverlichting, maar het verbindt zich niet op dezelfde manier aan de receptoren in de hersenen als opioïden, zoals morfine, heroïne en andere drugs afkomstig van de papaverplant. THC geeft je een euforisch gevoel door de hersencellen die dopamine afgeven te stimuleren.

THC heeft ook invloed op de manier waarop je hersenen nieuwe herinneringen verwerken en vormen. Het kan er voor zorgen dat je hallucinaties en desillusies beleeft en het kan zelfs de manier waarop je denkt veranderen. Al deze effecten maken marihuana tot een populaire drug, maar in sommige gevallen wekt het ook de zorgen van mensen die zich inzetten voor de mentale gezondheid.

Het National Institute on Drug Abuse geeft aan dat het gebruik van THC bepaalde symptomen van schizofrenie kan uitlokken. ‘Vreetbuien’ zijn een andere bekende bijkomstigheid; THC stimuleert namelijk de eetlust. Het maakt je ook ontspannen en heeft invloed op je reukvermogen, gezichtsvermogen en je gehoor.

Het staat er ook om bekend vermoeidheid te veroorzaken, en in sommige gevallen vermindert het de symptomen van agressie. Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat THC goed werkt tegen misselijkheid en overgeven en dat het een aantal anti-emetische eigenschappen heeft.

Enkele voordelen van THC:

– Pijnstillend
– Bevordert slaap
– Verminderd slaapapneu
– Psychoactief
– Euforisch
– Verminderd misselijkheid
– Bevordert eetlust
– Remt groei van tumorcellen
– Anti depressivum
– Anti kramp
– Vermindert oogdruk
– Stimuleert botgroei
– Is neuroprotectief
– Anti oxidant