Kruiden a-z Alfalfa

Alfalfa

Alfalfa, ook bekend als Luzerne en Medicago sativa. Deze spruitgroente (kiemzaadje) word geoogst en gegeten als kiemplantje.<br>
‘Alfalfa’ is de Spaanse vorm van het Arabische ‘al-fac-facah’, wat ‘vader van alle voedsel’ betekent. <br>
Deze plant heeft het vermogen om met behulp van stikstofbindende bacteriën, stikstof te binden, zodat het proteïnerijk voedsel kan produceren, onafhankelijk van de aanwezigheid van stikstof in de bodem.<br>
In de 17e eeuw kwam er een uitgebreide teelt en dit was een belangrijke stap vooruit in de Europese landbouw. De stikstofbindende eigenschap en het gebruik als veevoer verhoogde in belangrijke mate de efficiëntie van de landbouw. <br> Wanneer het op de juiste grond verbouwd wordt, heeft luzerne een hoge opbrengst. <br>
Luzerne is een van de weinige planten die zelf-toxisch zijn. Hierdoor is het niet mogelijk om tussen oude planten opnieuw luzerne in te zaaien. De oude luzerne moet daarom eerst ondergeploegd worden voor het opnieuw op hetzelfde perceel ingezaaid kan worden. <br><br>

Gedroogde bladeren worden gemalen en verkocht als tabletten of poeder.<br>
Alfalfa / Luzerne is een groende plant en werkt in het algemeen versterkend, vanwege de vele vitamine, mineralen en aminozuren. Ook is deze plant nuttig bij het verlagen van het cholesterol. Alle voordelen worden hier verderop besproken.<br><br>

Dosering is 3 tot 10 gram, 3 keer per dag. Als je het voor het verlagen van je cholesterol wilt gebruiken dan kunnen de zaden genomen worden in een dosis van 40 gram, 3 keer per dag. Pas op met Warfarine (antistollingsmiddel) zie onderaan deze pagina

Studies

Voordelen

  • Schildklier
    Alfalfa werkt vitaliserend, opbouwend en is een tonicum voor de hypofyse en schildklier
  • Vermoeidheid, Lusteloosheid, zwakte, energieverlies, prestatiezwakte, geheugenzwakte, geestelijke vermoeidheid en verminderde alertheid
    Ze verhogen de TRH = Thyreotropine releasing hormone, door het complex van vitamine, mineralen & aminozuren
  • Haar, huid, nagels, kraakbeen en beenderen
    Worden  versterkte doordat er vitamines, mineralen, aminozuren en chlorofyl aanwezig zijn, deze stimuleren de weefselgroei

    Klachten zoals gespleten haarpunten, broze nagels, slappe huid en kraakbeen slijtage kunnen baat hebben bij deze kruid
  • Menopauze
    Alfalfa regelt de vrouwelijke hormonen, is menstruatie bevorderend vanwege de vele mineralen en  fyto-oestrogenen zoals genisteïne, biocanine en coumestral
  • Cholesterol- en bloedsuiker verlagend
    Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de inname van alfalfa de cholesterol absorptie en atherosclerotische plaquevorming verminderd
    Doordat de plant een hoge voedingswaarde heeft en ook de opname bevorderd van mineralen, eiwitten en andere voedingsstoffen kun je deze kruid ook gebruiken bij intensief sporten en zware inspanningen 

Gevaren

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft een advies uitgebracht dat aangeeft dat kinderen, ouderen en mensen met een aangetast immuunsysteem GEEN alfalfaspruiten mogen gebruiken omdat alfalfa zaden en verse spruiten vaak besmet zijn met bacteriën.
Gebruik moet worden vermeden bij personen met een persoonlijke of familiare voorgeschiedenis van systemische lupus erythemateuze (SLE), een auto-immuunziekte, vanwege mogelijke negatieve effecten door canavanine, een aminozuur van Alfalfa.

vanwege het hoge kaliumgehalte kan alfalfa hyperkaliëmie veroorzaken, gevolg onder andere spierzwakte en hartritme problemen door een te hoog kaliumgehalte.

Tijdens de zwangerschap kan de baarmoeder geprikkeld worden, het gebruik van alfalfa word sterk afgeraden! verschillende site’s geven aan dat het tijdens borstvoeding wel alfalfa gebruik kan worden, ook hierbij is onvoldoende bewijs of dit veilig is.Vermijd gebruik dus tijdens de zwangerschap en borstvoeding.


GENEESMIDDELEN:

Cyclosporine (afweerremmer)- niet gebruiken aangezien alfalfa interactie kan veroorzaken, dit betekend dat door alfalfa de medicatie kan versterken of afzwakken

Warfarine (antistollingsmiddel) – niet gebruiken, door de hoge Vitamine-K gehalte in Alfalfa kunnen de effecten van het medicijn verminderd worden